23 Şubat 2013 Cumartesi

İYİ ÇAY NASIL DEMLENİR?


NTV'de yayınlanan 'Hafta Sonu' programına katılan Dr. Mustafa Duman, iyi bir çayın nasıl demleneceğini anlattı.

İşte Dr. Mustafa Duman'ın açıklamaları:

Önce iyi bir suya ihtiyacımız var. Çay demlerken çay suyumuz iyi olmalı. Demlik ise porselen olacak. Metal olduğu zaman metal kokusu verir; sıcaklığı kolay kaybeder.

Çayımız Türk çayı olacak. Türk çayının demleme süresi diğer çaylara benzemez. Türk çayının içinde boya vs. gibi dışarıdan katılan madde olmadığı için yavaş demlenir. Bunun için demleme süresi 15 dakika olacak. Bazıları der ki, demliğe çayı koyacağız üzerine sıcak suyu koyacağız. Ama bazı çay tiryakileri de şöyle diyor, çayın üzerine sıcak suyu birden dökersen irkilir, bozulur. 

Onun için önce sıcak suyu demliğin yarısına kadar koyun, çayı demliğe sonradan ilave edin.

Çayı koyduğumuz zaman çay ıslanacak ve demin içerisinde çay taneleri batacak. Hepsi suyun içerisine gömülürse o çayın demi hazırlanmış olur.

ÇAY YARIM SAAT İÇERİSİNDE TÜKETİLMELİ

15 dakikada içerisinde demlenen bu çayı biz yarım saatte tüketmek zorundayız. Bayat çayda çay o suyun içerisinde uzun süre kaldığında reçineleri çıkmaya başlar. Bu sefer çayın tadı bozulur. Onun için demi kesinlikle ikinci kez kaynatmayacağız. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder