Hugo Chavez Kimdir?


Hugo Chavez, 28 Temmuz 1954 günü Venezuela'da dünyaya geldi. Girdiği askeri akademiden 1975 yılında mezun oldu. Venezuela Kara Kuvvetleri'nde paraşütçü subay olarak görev yaptı.
Hugo Chavez

Ülke yönetimine muhalifti, bu sebeple Bolivarcı Devrimci Hareket-200 adını verdiği gizli bir örgüt kurdu. Chavez'in siyaset sahnesinde isminin duyulduğu ilk olay, 1992'de öncülük ettiği bir darbe girişimiydi. Carlos Andres Perez hükümetine karşı düzenlenen bu darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Bu olayın ardından iki yıl hapis cezası aldı.

Hapisten çıktıktan sonra Beşinci Cumhuriyet Hareketi'ni kurdu. 1998 yılında yapılan seçimlerde Venezuela Devlet Başkanı seçildi. Bundan sonra hızlı bir "yenilik" harekatına girişti. Yeni bir anayasa yürürlüğe koydu ve meclis sistemini değiştirdi. Bunun dışında ülkenin altyapı hizmetlerine önemli yatırımlar yaptı.

Yönetime gelmesiyle ülkenin yapısında önemli değişiklikler yapan Chavez'e eleştirel yaklaşanlar da vardı. Özellikle de "tek adam" yönetiminin baş gösterdiği en sık yapılan eleştirilerdendi. Yasemin Çongar, Chavez yönetiminin ilk zamanlarını şu şekilde değerlendirmekte: "Bu iktidarın bilançocu 'demokrasi' adına pek de parlak değil. Chavez, 'tek adam' yönetimine zemin sağlayan bir anayasa hazırlattı, ülkenin demokratik kurumlarının başına kendisine sadık subayları yerleştirdi ve yolsuzluğun alıp yürümesine göz yumdu. Medyayı, sendikaları ve Katolik Kilisesi'ni karşısına alan Chavez'e halk desteği dört yılda yüzde 30 azaldı. Devletçi ekonomi, yoksulluğu bitirmedi, artırdı."(1)

Chavez, 2000 yılında yeniden seçimlerin galibi oldu. Bu dönemde toprak reformunu yürürlüğe koydu ve birtakım kamulaştırma hamleleri yaptı.

2002 yılında muhalif askerlerin darbesi sonucunda başkanlık görevinden alındı, fakat oluşan tepki sonucunda tekrardan başkanlık koltuğuna oturdu. 4 Aralık 2006'da yapılan seçimleri  kazandı. 2011 yılında kanser teşhisi koyuldu ve ameliyat için Küba'ya gitti. 

2012'de yapılan seçimleri oyların %54'ünü alarak bir kez daha kazandı.

Venezuela'nın uzun bir süredir başında bulunan Chavez, 5 Mart 2013 günü hayatını kaybetti.

(1) Yasemin Çongar, Milliyet gazetesi, 15.04.2002

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı