İsmet İnönü'nün Hayatı Kısaca


İsmet İnönü
İsmet İnönü, 1884 yılında İzmir'de doğdu. Babası Hacı Reşit Bey, annesi ise Cevriye Temelli Hanım idi.

Öğrenim hayatına Sivas'taki bir mahalle mektebinde başladı. Daha sonra Mülkiye İdadisi'ne gitti. 1897 yılında İstanbul'a gelen İnönü Mühendishane-i Berri-i Hümayun'a (Topçu Lisesi) kaydoldu. Buradan mezun olduktran sonra sonra Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne girdi. 26 Eylül 1906'de birincilikle mezun oldu.

Askeri eğitimini tamamladıktan sonra Edirne'deki İkinci Ordu'ya atandı. İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne girişi burada görev yaptığı sırada gerçekleşti.

1910 yılında Yemen'de ayaklanma çıkması üzerine bölgeye gönderildi. Burada yaklaşık 3 yıl boyunca görev yaptı. 1912 yılında binbaşılık rütbesine terfi etti.

Birinci Dünya Savaşı'ndaki ilk görev yeri Kafkas Cephesi oldu. Burada Mustafa Kemal Atatürk'ün emrinde görev yaptı. Daha sonra 4. Kolordu Komutanlığı ve Filistin'de bulunan 20. Kolordu Komutanlığı ile 3. Ordu Komutanlığı'nda görev yaptı. 1918 yılında ise Harbiye Nezareti'ne atandı. 

9 Nisan 1920 tarihinde Mili Mücadele'ye katılmak için Anadolu'ya geçti. Batı Cephesi Komutanlığı'na getirilen İnönü, Çerkez Ethem İsyanı'nın bastırılmasını sağladı. Daha sonra ise "Birinci İnönü Savaşı" olarak bilinen savaş sonucunda, Yunan ordusunun ilerlemesini durdurmayı başardı. Bu başarısının ardından mirliva rütbesine terfi etti. 

Lozan Barış Konferansı'nda Türk Heyeti Başkanı olarak görev aldı. Cumhuriyetin ilanının ardından, kısa bir dönem hariç, 1937 yılına kadar başbakanlık yaptı. 1937 yılında ise Atatürk'ün isteği üzerine başbakanlık görevini bıraktı. 

Atatürk'ün ölümünün ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yapılan oylamada cumhurbaşkanı seçildi. 1950 yılında yapılan seçimleri Demokrat Parti kazanınca muhalefete düştü. 27 Mayıs darbesinden sonra 1961 yılında yapılan seçimlerde CHP yüzde 36 oy alarak birinci oldu. 1961 yılından 1965 yılına kadar başbakanlık yaptı. 8 Mayıs 1972 tarihinde CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti. 

İsmet İnönü, 25 Aralık 1973 günü hayatını kaybetti.

ATATÜRK İLE İNÖNÜ ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK

Yorumlar

  1. iyi ama çok uzun
    ama güzel bir sayfa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede ilk başta kısa iyi demiştim ama uzun iyiymiş :D

      Sil
  2. Çok güzel olmuş teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  3. inkılap ödevi 6465 sayfayı yaptım tşk

    YanıtlaSil
  4. bende bunu yazdım ve 100 aldım

    YanıtlaSil
  5. cok sagolun ellerinize saglik tesekkur ederimmm

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel tam istediğim gibi bir metin teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  7. İyi idare eder ama tavsiye ederim hem de kısa

    YanıtlaSil
  8. Allah razı olsun kardeş çok sağol

    YanıtlaSil
  9. Saol da Atatürk İsmet İnönü yü neden başbakanlıktan aldı

    YanıtlaSil
  10. Gerçekten güzel. Ödevim içi yardımcı oldunuz. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. süper bir ödev bayıldım

    YanıtlaSil
  12. GERNÇEKTEN ÇOK GÜZEL NEYSEKİ ZAMANINDA YETİŞTİRDİM YOKSA EKSİ ALIRDIM THANK YOU

    YanıtlaSil
  13. “The hour of capitalism's greatest triumph is its hour of crisis” vecîzesini İsmet İnönü Türkçeye «Benim en büyük zaferim en büyük yenilgimdir» diye çevirmiştir. Siyasî tarihimize «İşte paşam İstanbul» başlığı ile geçen olaydan çıkartılması gereken sonuç da, insanlarımızın, “Kapitalist Üst-Akıl” adına konuşmaya mezun İnönü’yü dinleme ihtiyacını, oy vermeyecek olsalar dahî duyar oldukları olmalıdır.

    YanıtlaSil
  14. Abi ya helal yani ilk baktığımda sizin gibi kısa ama iyidir demiştim ama uzun ve iyi çıktı helal olsun vallahi ne diyim abicim

    YanıtlaSil
  15. bana yardımcı olduğunuz için içtenlikle teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı