Metin Oktay'ın Hayatı(Kısa-Özet)


Türk futbolunun unutulmaz ismi Metin Oktay, 2 Şubat 1936'da İzmir'in Karşıyaka İlçesinde dünyaya geldi. Öğrenimine Karşıyaka Soğukkuyu İlkokulu'nda başladı. Fakat babasının tayini nedeniyle taşınmaları üzerine öğrenimine Alsancak İlkokulu'nda devam etti. Buradan mezun olduktan sonra İnönü Lisesi'ne gitti; ardından babasının isteğinden ötürü Mithatpaşa Erkek Sanat Enstitü'süne geçti.
Metin Oktay

Metin Oktay, futbol kariyerine 1951 yılında İzmir'in amatör takımlarından Damlacıkspor'da başladı. Burada 8 numaralı formayı giydi. Oynadığı ilk karşılaşmada iki gol birden atarak tüm dikkatleri üzerine çekti.

Damlacıkspor'da oynayalı henüz uzun bir süre olmamasına karşın ismi büyük kulüplerle anılmaya başladı. Burada kısa sürede gösterdiği başarı neticesinde Genç Milli Takım'a çağrıldı.

1952 yılında Yün Mensucat ile anlaştı. 11 Nisan 1954'de Genç Milli Takım'ın Belçika ile oynadığı karşılaşmada forma giydi ve iki gol attı.

1954 yılında aylık 500 lira maaş ile İzmirspor'a transfer oldu. Burada 17 gol attı ve İzmirspor'un şampiyonluğunda önemli bir katkı sağladı.

İzmirspor'daki başarılı bir sezonun ardından 11 Temmuz 1955 günü Galatasaray'a imza attı. Bu sırada 19 yaşındaydı.

Metin Oktay, Galatasaray formasıyla ilk maçına 28 Ağustos 1955'de Beyoğluspor karşısında çıktı. Galatasaray formasıyla geçireceği başarı dolu yılların da başlangıcıydı bu.

20 Haziran 1959'da Fenerbahçe ile oynan derbi karşılaşmasının 37. dakikasındaki ağları delen golü, unutulmazlar arasında yerini aldı.

Metin Oktay, 1961 yılında İtalya'nın Palermo kulübü ile anlaştı. Ancak kısa bir süre sonra -1962'de- tekrardan Galatasaray'a döndü.

1966'da Zeynep adını koyduğu bir kızı dünyaya geldi. Fakat solunum yetersizliği nedeniyle bir hafta sonra hayatını kaybetti.

Metin Oktay, başarılarla dolu futbol kariyerini, 23 Ağustos 1969 günü oynanan Fenerbahçe maçı ile noktaladı. Futbolu bıraktıktan sonra çeşitli gazetelerde görev yaptı.

Taçsız Kral Metin Oktay, 13 Eylül 1991'de geçirdiği bir trafik kazası sonrası kaldırıldığı hastanede hayata gözlerini yumdu.

 Metin Oktay, son yolculuğuna uğurlanırken tabutunda Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın da flamaları vardı. Çünkü o Türk futbolunun efsanesiydi...

Yorumlar

  1. bence güzel açıklamışlar tebrik ediyorum hahahaybiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :P

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı