Nizamülmülk Kimdir? Nizamülmülk'ün Kısaca Hayatı

Nizamülmülk

Türk tarihinin en önemli devlet adamlarından olan Nizamülmülk kimdir? Nizamülmülk ne demek? Siyasetname adlı eseri kime sunuldu? İşte Nizamülmülk'ün hayatı, eserleri hakkında kısaca bilinmesi gerekenler. 

Nizamülmülk kimdir?

Asıl adı Ebu Ali Hasan olan Nizamülmülk, 10 Nisan 1018'de İran'ın Tus kasabasında dünyaya geldi. İyi bir eğitim aldı. Hocaları arasında dönemin en yetkin kişileri bulunuyordu. Henüz genç yaşta zekası ve çalışkanlığı ile çevresinin dikkatini çekmeyi başarmıştı. 

Memuriyet hayatındaki ilk görevini, Gazneliler'e bağlı Horasan Valisi'nin yanında icra etti. Gazneliler ile Selçuklular arasında gerçekleşen Dandanakan Savaşı'nda Gazneliler'in yenilmesi üzerine Horasan'dan ayrıldı. Daha sonra geri göndü ve Büyük Selçuklu Devleti'nde görev yapmaya başladı. Kısa bir süre içinde Büyük Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey'in güvenini kazandı. 

1063'de Belh Valisi'nin yanında görev yaptı. 27 Nisan 1064'te ise vezirliğe getirildi. Abbası halifesi Kâim bi Emrillah, ona, "ülkedeki nizamın kurucusu" anlamına gelen "Nizamülmülk" adını verdi. 

Nizamülmülk'ün vezirliği sırasında yaptığı çalışmalar oldukça dikkat çekicidir: Fakirlere yardımı, adaleti, eğitimdeki yenilikleri vs. Bunlardan belki de en dikkat çekeni ise kendi adı ile anılan Nizamiye Medreseleri'ni kurmasıydı. Burası, dünyadaki birçok ülkenin örnek aldığı bir eğitim kurumuydu. Tarihin en önemli devlet adamlarından biri olarak gösterilen Nizamülmülk, 1092 yılında Haşhaşiler tarafından öldürüldü. 

Nizamülmülk’ün Siyasetnamesi 

Nizamülmülk'ün, Selçuklu Sultanı Melikşah'ın tavsiyesi üzerine 1086 ile 1902 yılları arasında yazdığı ve 51 fasıldan oluşan "Siyasetname"si oldukça önemlidir. Eserde, Nizamülmülk'ün devlet yönetimi konusundaki incelemeleri bulunmaktadır. 

Nizamülmülk'ün mezarı İran'ın İsfahan kentinde bulunmaktadır. 

Yorumlar

  1. daha kısa olabilirdi bence

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar sence hepsi doğru mu?

    YanıtlaSil
  4. nizamülmülkün ölüm yılı 14 EKİM 1092

    YanıtlaSil
  5. nizamülmülkün ölüm yılı 14 EKİM 1092

    YanıtlaSil
  6. yinede güzel bir şekilde yazmışlar ve de çoğu kişinin hayatına göre kısa

    YanıtlaSil
  7. yinede güzel ve çoğu kişinin hayatına göre kısa olmuş

    YanıtlaSil
  8. 2018 demi doğdu?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı