Abdi İpekçi Kimdir? Abdi İpekçi'nin Hayatı

Abdi İpekçi, 9 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Cevat Bey, annesi ise Vesime Hanım'dı. İlkokulu evlerinin karşısındaki Işık İlkokulu'nda okudu. Küçük yaşta iki ablasını kaybetti. 1970'de Galatasaray Lisesi'ne kaydolan İpekçi, buradan mezun olduktan sonra Hukuk Fakültesi'ne girdi.

Öğrenimini sürdüren İpekçi gazeteci olmak istiyordu. Amcasının yakın arkadaşı olan, Vatan gazetesinin sahibi ve başyazarı Ahmet Emin Yalman'la görüşerek Vatan gazetesinde çalışmaya başladı. Fakat buradaki çalışması 15 gün sürdü. Yalman'ın amcasına, "Gazeteci olmaz bundan, siz bunu tüccar yapın" dediğini öğrendi. Bu sözler onu yıldırmamıştı, onun için gazetecilik bir tutkuydu.

Daha sonra Yeni Sabah gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladı. 1949'da Yeni İstanbul gazetesine geçti. Ardından Mithat Perin'in kurduğu İstanbul Ekspres'te Yazı İşleri Müdürü olarak görev yaptı. Askerliğini Kore'de yedeksubay çevirmen olarak yaptı.

Askerden dönen İpekçi, 1954 yılında Milliyet gazetesinde çalışmaya başladı. Önce Yazı İşleri Müdürü, ardından Genel Yayın Yönetmeni oldu. Abdi İpekçi'nin yönetimindeki Milliyet, her geçen gün tirajını arttırıyordu. 1956 yılında Sibel İpekçi ile evlendi.

İpekçi, 1 Şubat 1979 günü uğradığı bir suikast sonucu hayatını kaybetti.

KAYNAKÇA
Tufan Türenç, Milliyet gazetesi, 02.02.1986 - 08.02.1986 tarihlerindeki yazı dizisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı