Mehmet Eymür Kimdir? Mehmet Eymür Biyografisi



Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) bir dönem en önemli isimlerinden olan Mehmet Eymür, 1943 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Mazhar Eymür, Milli İstihbarat Teşkilatı'nda çalışıyordu. 

Mehmet Eymür'ün MİT'e girişi 1966 yılında gerçekleşti ve takip memuru olarak göreve başladı. CIA adına çalıştığı tespit edilen Sabahattin Savaşman'ın yakalanmasında görev yaptı. 12 Mart 1971 Muhtırası'ndan sonra Ziverbey Köşkü sorgulamalarına katıldı. Kızıldere Operasyonu'nda yer aldı.

1980 yılında Bulgaristan'a giden Eymür, iki yıl sonra tekrar yurda döndü. Türk diplomatlarını hedef alan ASALA'ya karşı yürütülen operasyonlarda önemli rol oynadı. 1984 yılında aralarında Behçet Cantürk, Dündar Kılıç gibi isimlerin bulunduğu "Babalar Operasyonu"nu başlattı. 

1987 yılında kamuoyunda "1. MİT Raporu" olarak bilinen raporu yazdı. Rapor, 2000'e Doğru dergisinde yayınlanmış ve oldukça ses getirmişti. Bu raporun basına sızmasının ardından 1988'de MİT'ten ayrıldı. Fakat 1994 yılında tekrar döndü. Bu dönemde Abdullah Öcalan'ın yakalanması için çeşitli operasyonlar yaptı. Bu operasyonlarda, kamuoyunda "Yeşil" olarak bilinen Mahmut Yıldırım da kullanıldı.

1996 yılında Aydınlık dergisinde "2. MİT Raporu" yayınlandı. Susurluk kazasından sonra hakkında birçok iddia ortaya atıldı. "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ı kullandığı için eleştirildi. 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) görevlendirildi. Daha sonra Türkiye'ye çağrıldı ve Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bunun üzerine emekliye ayrıldı. 

Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlendi. 2013 yılında "SON TV" adlı internet sitesinde köşe yazıları yazmaya başladı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı