Yusuf Atılgan Kimdir? Hayatı ve Eserleri (Kısaca)

Yusuf Atılgan 
1921 yılında Manisa'da doğan Yusuf Atılgan, 1944 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Maltepe Askeri Lisesi'nde kısa bir süre edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra, Manisa'nın Hacırahmanlı köyündeki çiftliğine çekildi.

1957-1958 Yunus Nadi Roman Yarışması'nda ikincilik kazanan romanı "Aylak Adam"la edebiyat dünyasının ilgisini çekti. Varlık dergisindeki öykülerinden sonra uzun bir suskunluk dönemine giren Atılgan, 1970 yılında Cumhuriyet gazetesinin Sanat ekinde yayınlanan "Yük" adlı öyküsüyle yeniden edebiyata döndü.

Öykü ve romanlarında iç içe çağrışımlarla yürüyen bir anlatımla, köy, kasaba ve kent insanının iç dünyasını, bilinçaltını sergileyen, çevresiyle uyuşmazlığını ve yabancılaşmasını yansıtan Atılgan'ın başlıca yapıtları, "Aylak Adam", "Bodur Minareden Öte" ve Ömer Kavur tarafından filme alınan ve pek çok ödül alan "Anayurt Oteli"dir. 

Yusuf Atılan, 1989 yılında hayatını kaybetti. 


ANAYURT OTELİ
1973 yılında yayınladığı ikinci ve son romanı Anayurt Oteli toplum dışına düşmüş, yabancılaşmış bir bireyi anlatır. Romanın kahramanı Zebercet de Aylak Adam'ın C.'si gibi bir uç kişiliktir. Yaşamın sınırlarına dayanmıştır. Zaten romanın sonunda, insanların dünyasından iyice kopardığı, ıssızlaştırdığı otelde, ortalıkçı kadını da öldürdükten sonra kendini asacaktır. Anayurt Oteli iyice damıtılmış bir anlatıdır. Olaylar, ayrıntılar, anılar bir matematikçi gibi hesaplanmış, bir iç düzene kavuşturulmuştur.[1]
KAYNAKÇA

[1] Ahmet Oktay, Milliyet gazetesi, 21.10.1989, s.12
 Milliyet gazetesi, 10.10.1989, s.12

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı