Deniz Gezmiş Kimdir? Kısaca Hayatı


Deniz Gezmiş, 27 Şubat 1947 tarihinde Ankara'da doğdu. Babası Cemil Gezmiş, annesi ise Mukaddes Gezmiş'tir. Babasının tayini nedeniyle 6 aylıkken Sivas'a gitmiş ve ilkokulu Sivas'ta Selçuk İlkokulu'nda tamamlamıştır. Ortaokulu ise Atatürk Ortaokulu'nda tamamladı. Babasının tayininin İstanbul'a çıkması üzerine İstanbul'a yerleştiler. Deniz Gezmiş, İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'ne kaydoldu. 

1965 yılında Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) üye oldu. 1966 yılında yapılan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Üsküdar İlçe Kongresi seçimleri sonucunda ilçe sekreterliğine getirildi. Aynı yıl Ankara'dan İstanbul'a yürüyen Çorum Belediyesi temizlik işçilerinin Taksim Anıtı'na çelenk koymaları sırasında Türk-İş yöneticilerini protesto eden grubun arasında yer aldı.

1966'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu. 1967'de düzenlenen Kıbrıs Mitingi'nde ABD bayrağını yaktığı gerekçesiyle gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. 1968'de İstanbul Üniversitesi'nden bir grup arkadaşıyla birlikte "Devrimci Hukukçular Örgütü"nü kurdu. 

12 Haziran 1968'de İstanbul Üniversitesi işgaline önderlik etti. 15 Temmuz 1968 günü İstanbul'da başlayan 6. Filo'yu protesto eylemlerine katıldığı için tutuklanan Deniz Gezmiş, 20 Eylül'de serbest kaldı. Devrimci Öğrenci Birliği'nin (DÖB) kuruluşunda yer aldı. 10 Kasım 1968'de düzenlenen "Tam Bağımsız Türkiye İçin Mustafa Kemal Yürüyüşü"nün öncülerinden biri oldu. 28 Kasım 1968 günü ABD büyükelçisi Kommer'e yönelik düzenlenen protesto gösterisine katıldığı için tutuklandı. 

1969 yılında Filistin'e gitti. 1971 yılında Ankara'daki İş Bankası Emek Şubesi'nin soygununda yer aldı. Dört ABD'li askerin kaçırılması eyleminde de yer aldı. Daha sonra kaçırılan askerler serbest bırakıldı.

9 Ekim 1971'de idam cezasına çarptırıldı. 6 Mayıs 1972'de Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'la birlikte idam edildi. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı