Mata Hari Kimdir?


Birinci Dünya Savaşı'nda, en azından 50 bin müttefik askerinin ölümüne neden olan Alman casusu "Şafağın Gözü Mata Hari" Fransa'da 15 Ekim 1917 tarihinde kurşuna dizilirken gösterdiği soğukkanlılıkla herkesi hayrette bıraktı.

Asıl adı Margaretha Geertruida Zelle olan 1876 doğumlu Hollandalı Mata Hari, 18 yaşındayken, kırk yaşın üstünde Hollandalı kumarbaz bir subayla evlendi. Kocasının kumar borçlarını ödemek için zengin aşıklarına şantaj yaparak maceralı bir yaşama giren Margarethe, bir ara kocasıyla Cava adasına gitti. Dönüşte kocasından ayrıldı, fahişeliğe ve dansözlüğe başladı.

Hollandalı olduğunu saklayarak, Hindistan doğumlu olduğunu ve adının Şafağın Gözü anlamına gelen Mata Hari olduğunu yaymaya başladı. İnce uzun boyu, siyah gözleri ve saçlarıyla Paris, Berlin, Viyana, Londra ve Roma'da doğu danslarıyla ün yaptı. Bu arada Alman istihbarat okullarında eğitildi.

Birinci Dünya Savaşı başladıktan sonra 1915'te Berlin'den Paris'e geçti. Üst düzeyde komutanlar ve devlet adamlarıyla giriştiği sıkı fıkı ilişkilerden elde ettiği bilgileri Almanlara aktardı. Ancak, Fransız gizli istihbarat servisleri, uzun süre belgeleyememelerine karşılık, Mata Hari'nin casusluğunu öğrenmişlerdi sonunda. Mara Hari'nin H 21 kodlu Alman casusu olduğunu belgelediler ve tutuklayıp yargılanmasına, sonunda kurşuna dizilmesine neden oldular.

KAYNAK

Milliyet gazetesi, 13.10.1985, Renk, s.3

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı