Batlamyus Kimdir? Hayatı Hakkında Kısaca Bilgi

Batlamyus

Batlamyus kimdir, eserleri nelerdir? Batlamyus neyi icat etmiştir? İşte ünlü bilim insanı Batlamyus'un hayatı, eserleri ve çalışmaları hakkında kısaca bilgi.

Batlamyus kimdir? 

Klaudyos Batlamyusastrolog, coğrafyacı, matematikçi ve gök bilimci olarak bilinen bir bilim adamıdır. 100 ile 170 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Mısır'ın İskenderiye kentinde yaşamıştır. Bizans, İslam ve Avrupa biliminde büyük önem taşıyan bilimsel yapıtlar ortaya koydu.

Birincisi, "Almagest" olarak bilinen astronomi tezidir. Almagest, astronomide hayatta kalan tek eski kapsamlı bilimsel tezdir. Güneş, Ay ve gezegenlerin konumlarını, yıldızların yükselişini, Güneş ve Ay tutulmalarını hesaplamak için gereken tüm verileri tablo halinde gösteren kullanışlı tablolarında, astronomik hesaplamalar için yararlı bir araç sundu. 

İkincisi, Grek-Roma dünyasının coğrafi bilgilerinin kapsamlı bir tartışması olan "Coğrafya"dır. Dünyadaki sayısız coğrafi konum için enlem ve boylam koordinatları sağladı. Ayrıca harita oluşturma yöntemlerini geliştirdi.

Üçüncüsü, astrolojinin felsefesi ve uygulaması üzerine yazılmış olan "Tetrabiblos" adlı eseridir. Astronomik döngülerin dünyevi konulardaki etkilerini araştırdı.

Müziğe büyük ilgi duydu ve müzik teorisi ve müzik matematiği üzerine 'Harmonikler' adlı eseri yazdı. Ayrıca optik üzerine de bir tez yazdı. Optiğin ilk tarihinin önemli bir bölümünü oluşturan bu eserde yansıma, kırılma ve renk de dahil olmak üzere ışığın özellikleri hakkında yazdı.

("Batlamyus kimdir?" başlıklı yazı 16 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir. Bu yazı hakkındaki düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.)

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı