Nobel Ödülü Hakkında Bilgi


Alfred Nobel Kimdir?

Alfred Nobel 1833'te Stockholm'de zengin bir sanayici ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası Rus ordusu için geniş çaplı silah üretimi gerçekleştirmiştir. İyi bir eğitim alan Nobel, fizik ve kimya alanlarına ilgi duyarak silah fabrikalarında görev yaptı. Kimya alanında yetkinliğini geliştirmek için ABD, Almanya ve Fransa'ya gitti. İsveç'e döndükten sonra 1867 yılında dinamiti icat etti ve olağanüstü bir servet edindi. Nobel, 1896 yılında öldüğünde 355 patentin sahibi durumuna gelmişti. 

Nobel Ödülü'nün Tarihçesi

Nobel, yakın arkadaşı Kontes Bertha von Suttner'in telkinleri sayesinde ölümünden önce servetinin önemli bir kısmını barış ve bilim için çalışan insanlara ya da kurumlara verilecek ödülün organizasyonu için bağışladı. Onun bu vasiyetini yerine getirmek için 1900'de Nobel Vakfı kuruldu. Vakfın merkezi Stockholm'dedir. Norveç ve İsveç'teki bilim adamlarından ödül komiteleri oluşturuldu. Barış Ödülü'nü Norveç Ödül Komitesi, diğer ödülleri ise İsveç Ödül Komitesi'nin vermesi kararlaştırıldı. Ödül komiteleri, mutlak bir özerkliğe sahiptir ve her türlü devletin etkisinden bağımsız olarak çalışır.  

1901 yılında ilk ödüller dağıtıldı ve ilk Nobel Barış Ödülü Kızıl Haç Teşkilatı'nın kurucusu Henry Dutant ile Frederic Passy'ye verildi. 1968 yılında ise İsveç Bankası Nobel'in adına bir ekonomi ödülü vermeye başladı. Nobel ödülleri madalya, diploma ve para ödemesinden meydana gelmektedir. 

Atatürk'ün Nobel Barış Ödülü'ne Aday Gösterilmesi

1934 yılında Atatürk, Venizelos tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmiştir. 

Nobel Ödülü Alan İlk Kadın

Marie Curie, Nobel Ödülünü kazanan ilk kadın olmuştur. 1903'te Nobel Fizik Ödülü'nü, 1911'de ise Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. 

Nobel Ödülü Alan Türkler

Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Ödülü'nü kazanan ilk Türk olmuştur. İkinci isim ise 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar oldu. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı