Ahmet Yesevi'nin hayatı ve eserleri kısaca

Ahmet Yesevi

Ahmet Yesevi kimdir? Ahmet Yesevi'nin eserleri nelerdir? Ahmet Yesevi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilinmesi gerekenleri kısaca derledik.

Ahmet Yesevi kimdir? Kısaca

Ahmet Yesevi, 1093 yılında günümüzde Kazakistan sınırları içerisinde yer alan Sayram kasabasında dünyaya gelmiştir. İlk eğitimini babası İbrahim Şeyh'ten aldı. Anne ve babasını erken yaşta kaybeden Yesevi, Otırar'a giderek bir süre Şeyh Arslan Bab'tan eğitim gördü. Onun vefatından sonra ise eğitimine devam etmek amacıyla farklı şehirlere gitti. 

Bu amaç
la gittiği şehirlerden ilki dönemin en önemli ilim ve medeniyet merkezi olan Buhara oldu. Burada Şeyh Yusuf Hemedani'den tasavvuf eğitimi almış ve şeyhin halifelerinden biri olmuştur. Eğitimini tamamladıktan sonra Türkistan'da İslamiyet'i yaymak amacıyla Yesi'ye gitti. Göçebe Türkler arasında önemli bir nüfuz elde etti. Kurduğu dergahla İslamiyet'e yeni giren Türklere eğitim verdi. 

Ahmet Yesevi, tasavvufi düşüncelerini anlatmak için o dönem yaygın olduğu üzere Arapça ve Farsça'yı değil, Türkçe'yi seçmiştir. Hece vezniyle ve sade bir anlatımla kaleme aldığı "Hikmet" olarak adlandırılan şiirleri, kuşaktan kuşağa aktarılarak 15. yüzyılda "Divan-ı Hikmet" adı altında bir araya getirildi.

Bazı kaynaklarda Ahmet Yesevi’nin Hicri 562 (M. 1166-67) senesinde vefat ettiği ifade edilse de farklı tarihler veren araştırmacılar da vardır. Ahmet Yesevi için Timurlenk tarafından Türkistan kentinde türbe yaptırılmıştır. 

Ahmet Yesevi'nin eserleri 

  • Divan-ı Hikmet
  • Fakr-name
  • Risale der Adab-ı Tarikat
  • Risale der Makamat-ı  Erba‘in
Divan-ı Hikmet: Ahmet Yesevi'nin en bilinen eseridir. Bu eserde Allah aşkı, ibadet gibi konular işlenmiştir. Hakaniye lehçesiyle yazılmıştır. Türk tasavvuf edebiyatının ilk eseridir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aşık Veysel'in kısaca hayatı, eserleri

Mimar Sinan'ın hayatı (Kısa-özet bilgi)

Mehmet Akif Ersoy'un Kısaca Hayatı